Vad tokány vargányával és dödöllével
Hozzávalók: A tokányhoz: 1,2 kg szarvascomb, 2 vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 2 dl paradicsomlé, 2 dl vörösbor, teáskanálnyi kakukkfű, őrölt feketebors, vadfűszer, majoranna, édes és csípős őrölt paprika, 2 babérlevél, 2 szelet tv-paprika, só, 1 evőkanál szárított vargánya, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, kis csokor petrezselyemzöld. Dödölle: 1 kg (öreg) krumpli, 25 dkg liszt, só, 1 fej vöröshagyma, 2 púpos fakanál sertészsír.
A vadhúst csíkokra vágjuk, több vízben alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. Bográcsban, tíz deka zsíron üvegesre pároljuk. Felöntjük paradicsomlével, majd rápakoljuk a húst. Ekkor kezdjük fűszerezni őrölt borssal, vadfűszerrel, kakukkfűvel, édes és csípős paprikával, valamint tv-paprika szeletekkel. Összekeverjük, majd kb. egy órán át, fedő alatt főzzük. Amikor szükséges, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, és a fűszereket is pótolhatjuk.
Ezután tesszük bele az előre beáztatott vargányát, a vörösbort, és a felaprított petrezselyemzöldet.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés vízzel hígítjuk, és a tokányba keverjük. Összeforraljuk, és a tokányunk elkészült.
A dödölléhez a krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, hogy éppen ellepje a burgonyát, puhára főzzük. Közben a vöröshagymát apróra szeljük, és bő zsírban szép színesre sütjük. Amikor elkészült, a zsírt leszűrjük róla, ezt fogjuk felhasználni a sütésnél.
A jól szétfőtt krumplit a levében áttörjük, liszttel összefőzzük. Ebből a masszából zsírral kikent tányérra szétlapítunk néhány fakanálnyi adagot. A tetejét is átzsírozzuk. Zsírozott serpenyőbe kanállal nagy galuskákat szaggatunk, ezeket mindkét oldalukon szép színesre, ropogósra sütjük.
A dödöllét tálalásnál a kisült hagymával megszórjuk, és a vad mellé kínáljuk. Önmagában is finom, aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.