Vaddisznós batyu kerti javakkal
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, egy evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 2 tojás, 2 evőkanál zsír, 3 dl tej. A töltelékhez: 40 dkg vaddisznó szűzpecsenye, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 db koktélparadicsom, 2 szál lestyán, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt feketebors, fél kápia paprika, fél deci vörösbor. A kerti javakhoz: 3 koktélparadicsom, fél kápia paprika, 20 dkg uborka, kevés póréhagyma, 1 lila hagyma, csipetnyi só, 2 evőkanál olívaolaj.
Először a tésztát készítjük el. A langyos tejbe cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.
A lisztbe sót, egy egész tojást, zsírt teszünk, majd ráborítjuk a felfutott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk még hozzá kevés langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg a ragunk elkészül.
A vöröshagymát és a vadhúst felaprítjuk egészen kicsi darabkákra. Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, ebben egyszerre kezdjük a hagymát a hússal pirítani.
Közben a paradicsomokat és paprikát is kockákra vágjuk. A lestyánt, fokhagymát felaprítjuk.
A ragura először a fokhagymát, majd sót és borsot szórunk. Pár perc múlva belemehet a paprika, paradicsom és lestyán is. Összeforgatjuk, puhára pároljuk.
A végén fél deci vörösborral készre főzzük és kihűtjük.
Friss salátát készítünk hozzá. Összevágjuk közel egyforma kockákra a paradicsomot, paprikát, lilahagymát, uborkát. Póréhagymát szórunk rá, összeforgatjuk, és csak közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk. Egy-két evőkanál olívaolajat is locsolhatunk rá.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra kisodorjuk. Egy müzlis tál nagyságú edénnyel nagyobb köröket szaggatunk belőle. Másfél evőkanálnyi ragut halmozunk a közepükbe. Egy tojást felverünk, ujjunkkal megkenjük a batyuk egyik szélét, ráhajtjuk a másik felét. Villával szorosan összenyomjuk, ezzel lezárjuk a száját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 200 fokon, kemencében kb. 15 perc alatt megsül.
Kerti javakkal kínáljuk.