Sió-menti gombapörkölt savanyú fürjtojással
Hozzávalók: 3 kisebb vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 20 dkg déli tőkegomba (jegenyegomba), kevés Júdás füle gomba (fafül gomba), 50 dkg nyári laskagomba, kevés újhagyma és petrezselyemzöld. A tojáshoz: 10 fürjtojás, egy kis evőkanál 20%-os ecet, 5 evőkanál cukor, 1 vöröshagyma, 1 kávéskanál só, kevés őrölt feketebors, a tetejére két evőkanál étolaj.
A savanyúsághoz először a tojásokat teáskanálnyi sóval forrás után három percig főzzük. Megtisztítjuk. Kis fej vöröshagymát félfőre vágunk, kávéskanálnyi sóval összekeverjük. Egy deci vízbe beleöntjük a cukrot, csipetnyi sót szórunk rá, és ecettel összekeverjük. A tojásokat üvegbe helyezzük. Először a hagymát, a tépkedett újhagymát és a petrezselymet tesszük rá. Borssal megszórjuk, majd salátalével felengedjük. Olajjal és az üveg tetejével lezárva, hűtőszekrényben tárolva három nap alatt elkészül, de két hétig is eltartható.
A pörkölthöz a hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A szalonnát feldaraboljuk, az edény aljába kevés zsírt olvasztunk, és ezen megsütjük. Ráborítjuk a vöröshagymát is. Miközben párolódik, felvágjuk a paprikát és paradicsomot, és ezeket is hozzáadjuk. Pár perc alatt összefőzzük.
Közben megtisztítjuk és összevágjuk a gombákat, és a fokhagymát.
A lecsós alapra őrölt borsot, fűszerpaprikát, fokhagymát szórunk, majd a gombákat is belekeverjük. Megvárjuk, míg levet engednek. Kb. fél óráig főzzük, ízlés szerint sózzuk. Amennyiben szükséges, kevés vizet önthetünk alá.
Az elkészült gombapörköltet a savanyú tojással együtt tesszük az asztalra.
A Sió-menti gombák természetesen más gombafajtákkal helyettesíthetők, de akkor lesz igazán finom, ha többféle alapanyaggal dolgozunk.