Pátyi pompos savanyú káposztával
Hozzávalók: (4 tepsi pomposhoz) 1 kg liszt, 50 dkg krumpli, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 5 dl langyos víz, 2 evőkanál zsír. A tetejére (1 tepsihez): 2,5 dl tejföl, 15 dkg szeletelt szalonna, 2 lilahagyma, 20 dkg savanyú káposzta.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és összetörjük.
A lilahagymákat tisztítás után félfőre vágjuk.
Langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe beletesszük a sót, a megkelt élesztőt, az áttört krumplit és a zsírt. Annyi langyos vízzel dolgozzuk össze, hogy könnyen dagasztható legyen. Alaposan kidolgozzuk, letakarva egy órán át kelesztjük.
Ezután négy cipót készítünk belőle. Ezeket egyenként tepsi nagyságúra kinyújtjuk, és zsírozott tepsiben tíz perc alatt világosra sütjük.
Ekkor kivesszük, rákenjük a tejfölt, szalonnát szórunk a tetejére, megrakjuk lilahagymával és savanyú káposztával. Újra visszatoljuk a sütőbe, vagy a kemencébe, és bő negyed óra alatt szép színesre sütjük.