Káposztás lángos

Káposztás lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál sertészsír, 6 dl tej. A töltelékhez: 2 kg savanyú káposzta, 50 dkg darált sertéspörkölt, 4 evőkanál cukor, 2 dl étolaj.

Két deci langyos tejbe apró darabokban belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, megszórjuk egy evőkanál liszttel, és hagyjuk megkelni.

A többi lisztet dagasztótálba borítjuk, teszünk bele három evőkanál zsírt, egy teáskanál sót, és a felfuttatott élesztőt. Apránként annyi tejjel dagasztjuk ki, hogy megfelelő állagú kelt tészta alapot kapjunk.

Letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelni hagyjuk.

A savanyú káposztát, ha szükséges, egyszer átmossuk, kinyomjuk a vízből és kisebb darabokra vágjuk. Egy lábasba egy deci étolajat hevítünk, ráborítjuk a káposztát, és néha átkeverve, fedő alatt megpároljuk. Felét kivesszük a pörköltes lángoshoz, a többiben négy evőkanál cukrot megkaramellizálunk.

A megkelt tésztát négyfelé választjuk. Kettőt pörkölttel, kettőt édes káposztával fogunk tölteni.

A bucikat egyenként kisodorjuk, nagyobb téglalapokra felvágjuk. Ezek egyik végébe sós káposztát halmozunk, majd mindegyikre teszünk egy evőkanálnyi pörköltet. Ráhajtjuk a tészta másik felét, széleit összenyomkodjuk, és félretesszük, hogy még egy kicsit keljen.

A másikat ugyanilyen módszerrel, de cukros káposztával töltjük.

A lángosokat egyenként óvatosan megsodorjuk és serpenyőben, mindössze két evőkanál olajon mindkét oldalukon megsütjük. Idő közben a tetejét is átkenjük olajjal, hogy a fordítás után az is szép piros legyen.