Zsírosgombóc leves – pátyi furkó

Zsírosgombóc leves (pátyi furkó)

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 2 tv-paprika, 6 paradicsom, 3 dl házi paradicsomlé, 1 evőkanál sertészsír, só, őrölt feketebors. Gombóc: 50 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, só, 1,5 dl olvasztott zsír.

Előkészítjük a lecsó alapot. Felkockázzuk a vöröshagymát, kis csíkokra szeleteljük a paprikát, nagyobbakra a paradicsomot.

Egy lábasban zsírt olvasztunk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, amire szórunk egy kis sót is. Ezután összesütjük a paprikával, majd hozzáadjuk a paradicsomot és sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Amikor elkészült a lecsó, felöntjük paradicsomlével, és annyi vízzel, amennyi a leveshez szükséges.

Amíg fő a leves, elkészítjük a furkót. A lisztet tálba borítjuk. Hozzáadjuk a zsírt, felöntjük langyos vízzel, sózzuk, és összegyúrjuk a tésztát. Kisebb diónyi gombócokat készítünk belőle, amit a levesben kifőzünk, és már tálalhatjuk is az ételt.