Édeskáposzta-főzelék szalonnás nokedlivel
Hozzávalók: 1 fej káposzta, 3 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 teáskanál kömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 vöröshagyma. Rántás: 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 4 gerezd fokhagyma, 3 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 3 teáskanál őrölt paprika. Nokedli: 20 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, 50 dkg liszt, 5 tojás, kevés só. A tálaláshoz tejföl.
A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát elfelezzük, a fokhagymát felaprítjuk. A káposztát kockákra vágjuk, egy nagyobb lábasba borítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen, majd fedő alatt felmelegítjük.
Közben a kockázott szalonnát (bacont) egy evőkanál zsírban lepirítjuk. Kiszedjük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A felmelegedett káposztába beledobjuk a vöröshagymát, megszórjuk két teáskanál sóval, borssal, babérlevéllel és köménnyel fűszerezve puhulásig főzzük.
Bekeverjük a nokedlit. A lisztet a tojásokkal, teáskanálnyi sóval, szalonna kockákkal és kevés vízzel összekeverjük.
Forró, enyhén sós vízbe szaggatva kifőzzük, tehetünk bele kevés étolajat is. Amikor megfőtt, leszűrjük, majd leöblítjük. A kisült szalonna zsírjával összeforgatjuk.
A főzelékhez rántást készítünk. Zsírban lepirítjuk az aprított fokhagymát, színesre sütjük benne a lisztet, sót szórunk rá, lehúzzuk a tűzről, és őrölt paprikával elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd a káposztába keverjük.
Összeforraljuk, nokedlivel együtt tálaljuk. Ízlés szerint lehet tejfölt csöpögtetni a tetejére.