Krumplihaluska
Hozzávalók: 8 db nagy szemű burgonya, 2 fakanálnyi só, kb. 50 dkg finomliszt, 50 dkg rétesliszt, 2,5 deci forró víz, 3 egész tojás, 10 dkg sertészsír, 50 dkg túró, 30 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl.
A krumplikat megtisztítjuk, és lereszeljük. Egy bögrényi forró vízzel leöntjük, és megsózzuk. Apránként elkeverjük a kétféle liszttel és a tojásokkal. Arra vigyázzunk, hogy a haluska ne legyen se túl híg, se túl kemény. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, ebbe szaggatjuk bele deszkáról késsel, vagy szaggatóval a haluskát. Amikor feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, tálba tesszük, és olvasztott zsírral meglocsoljuk. Túrót morzsolunk a tetejére. A füstölt szalonnát szép pirosra kisütjük, és azt is a tetejére szórjuk. Tálalásnál tejföllel kínáljuk.