Öreglebbencs tiszakürtiesen, bográcsban
Hozzávalók: (12 főre) 5 kisebb paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 kg krumpli, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 csapott teáskanál csípős paprika, 40 dkg füstölt mangalica szalonna, 30 dkg füstölt kolbász, 60 dkg lebbencstészta, víz.
A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a kolbászt karikázzuk, a mangalica szalonnát felkockázzuk.
A szalonnát a bográcsban kisütjük, a pörcöket kiszedjük. A tűzről levéve a zsírban elkeverjük a lebbencstésztát, majd visszahelyezzük, és folyamatosan kevergetve hólyagosra, szép barnára sütjük. Beleborítjuk a kolbászt, a vöröshagymát, ezekkel is sütjük pár percig.
Újra levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát, a krumplit és a csípős paprikát is.
Felakaszthatjuk az állványra, ott felöntjük egy liter vízzel. Beletesszük a pörcöket, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk.
Egy órán át főzzük. Közben annyi vizet adunk hozzá, amennyit kíván (kb. két liter kell még).
Amikor a krumpli megfő, a lebbencs is elkészül.
Nagyon finom, tápláló étel.