Hozzávalók: A páchoz: vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, egészbors, borókabogyó, só, egész kömény, száraz vörösbor.
1,5 kg vaddisznóhús (nyaka és combja), só, őrölt feketebors, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 nagy sárgarépa, 5 gerezd fokhagyma, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 1 csípős paprika, ¼ zellergumó, 6-8 szelet füstölt szalonna, sertészsír, 1 púpos teáskanál paradicsompüré.
A tökkáposztához: 1 db főzőtök, 3 evőkanál sertészsír, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, kis csokor kapor, só, másfél evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál ecet, 2 dl tejföl, fél liter húsleves, cipó a tálaláshoz.
A felszeletelt húsokat két napig a borral együtt felforralt, majd lehűtött, fűszeres pácban érleljük. A készítés napján kiszedjük, és kevés sóval, borssal bedörzsöljük. Alaposan kizsírozott sütőedénybe pakoljuk.
A zöldségféléket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágva a húsok köré és fölé helyezzük. A vöröshagymát fél centi vastag karikákban tesszük rá, de mellé dobjuk a fokhagymát, zellert, összevágott paradicsomot, kicsumázott, hosszú szeletekre vágott paprikát is. A tetejére pakoljuk a füstölt szalonna szeleteket, ez puhán tartja a húst sütés közben, és jó ízt ad az ételnek.
Kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedve, 180 fokon, legalább egy órán át sütjük.
Ezután a fóliát, a szalonnát és a zöldségeket leszedjük, a húsokat átforgatjuk, és fedő nélkül visszahelyezzük a sütőbe. Szép pirosra sütjük mindkét oldalát.
A párolt zöldségeket átturmixoljuk egy kevés pecsenyelével, és a paradicsompürével.
Tálalásnál egy keveset a húsokra kenünk, így kínáljuk. Tökkáposztát is készítünk hozzá.
Ehhez a tököt megtisztítjuk, kivájjuk a belsejét, legyaluljuk, mint a káposztát, majd enyhén besózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, szálasra vágjuk, és egy púpos fakanál zsíron lesütjük. Amikor már üvegesre párolódott, összesütjük a liszttel. A tűzről félrehúzva hűtjük egy kicsit, és hozzákeverjük a fűszerpaprikát.
A kaprot összevágjuk, a tök levét kinyomjuk.
A tököt a hagymás alapra pakoljuk, rátesszük a kaprot, felöntjük húslevessel, és negyed óra alatt megfőzzük.
A tejfölt simára keverjük, és a főzelékbe csurgatjuk. Kevés ecettel, cukorral, és amennyiben szükséges, sóval ízesítjük.
Kivájt cipó közepébe tálaljuk, úgy kínáljuk a vaddisznósült mellé.