Sváb töpörtyűgombócos káposzta

Sváb töpörtyűgombócos káposzta

Hozzávalók: (10 főre) 3,5 kg savanyú káposzta, 1 nagy nyers csülök, 1 hasáb torma, 5 babérlevél, 70 dkg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál egész feketebors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, só, 2 tv-paprika. Rántás: zsír, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 púpos evőkanál liszt, fél darab kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma. Gombóc: 1 kg liszt, 40 dkg töpörtyű, só, víz.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A töpörtyűt is minél kisebbre aprítjuk. A zöldpaprikát eltépkedjük.

Egy nagy fazék alját beborítjuk káposztával, erre kerül a hozzávalók fele: torma, feketebors, tépett babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma, tv-paprika. A csülökhúst egészben ráhelyezzük. Beborítjuk a megmaradt káposztával, majd jöhet a megmaradt torma, hagyma, fokhagyma, paprika és a fűszerek.

Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és feltesszük főzni.

Közben elkészítjük a gombócok tésztáját. A lisztet az aprított töpörtyűvel, sóval, vízzel sűrű nokedli tésztává keverjük.

Amikor a káposzta megfőtt, a levébe kanállal beleszaggatjuk a gombócokat.

Rántást készítünk. A felolvasztott zsírban lepirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverjük a paprikát, és ezzel berántjuk az ételünket.