Tuhl – habtölcsér

Tuhl – habtölcsér

Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg sertésháj, 1 tojás, 2 evőkanál rum, 1 dl fehérbor, 1 teáskanál citromhéj, mokkáskanál sütőpor, nagy csipetnyi só, kevés tej. Krém: 3 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 20 dkg vaj (margarin), 15 dkg cukor. A sütéshez egy liter étolaj. A tölcsér forgatásához porcukor.

A lisztben szétmorzsoljuk a hájat. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Annyi tejet adjunk csak hozzá, hogy könnyen tudjuk nyújtani. Amikor már simára kidolgoztuk, akkor lisztezett gyúrótáblán is átforgatjuk. Két cipóra osztjuk, tíz percig letakarva pihentetjük.

Ezután félujjnyi vastag négyzetet sodrunk belőle. Ezt felülről a közepéig, majd alulról ráhajtva, balról és jobbról is beborítva hajtogatjuk. A további két sodrás után is mindig így hajtogassuk. Közben húsz percig mindig pihenni hagyjuk.

Főzött krémet készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat cukorral, vaníliás cukorral, liszttel és kevés tejjel elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, a tojásos keverékkel sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

Közben a fehérjéből habot verünk, ezt laza mozdulatokkal a sárga krémbe keverjük.

A vajat a porcukorral habosra elegyítjük, és ezt is összeforgatjuk a főzött krémmel.

Az olajat felmelegítjük.

A háromszor hajtogatott, és pihentetett tésztát nagyon vékonyra sodorjuk, és kb. 7×15 centis téglalapokká vágjuk. A sütőformára rátekerünk egy tésztadarabot, ezt madzaggal rögzítjük, és forró zsiradékban szép színesre sütjük. Amikor elkészült, lecsepegtetjük, lehúzzuk a formáról, majd azonnal átforgatjuk porcukorban.

Kiskanállal krémet töltünk a tölcsérekbe.

A tuhl sütéséhez különleges, hosszú rúddal és madzaggal ellátott sütőforma szükséges. Ennek hiányában fém tölcsérformákra is tekerhetjük a tésztát, és sütőben is süthetjük.