Túrós linzer
Hozzávalók: (1 közepes méretű tepsihez) 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 25 dkg margarin, fél csomag sütőpor. Töltelék: 1 kg túró, 3 tojás, 2 tojás fehérje, cukor ízlés szerint, reszelt citromhéj, citromlé, 1 csomag vaníliás cukor.
A tésztához két tojás sárgáját tálba teszünk, a fehérjéket félretesszük a töltelékhez. A lisztet a vajjal, porcukorral, sütőporral, a tojások sárgájával és tejföllel összegyúrjuk. Amennyiben szükséges, lisztet még adhatunk hozzá, hogy jól alakítható linzertésztát kapjunk.
A töltelékhez az összes tojás fehérjét habbá verjük. A túrót egy tálban összekeverjük porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, fél citrom levével, és a három tojás sárgájával.
A tepsit olajjal kikenjük, liszttel megszórjuk.
A tésztát két cipóra osztjuk, ezeket lisztezett felületen tepsi nagyságúra sodorjuk. Az egyiket a sütőforma aljába helyezzük, villával megszurkáljuk.
A túrós krémbe óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, ezt ráhalmozzuk a tésztára, majd a második kinyújtott lappal befedjük. Eligazítjuk rajta, megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 45 percig sütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, utána szépen szeletelhető. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.