Kemencében sült csuka

Kemencében sült csuka citrusmártással

Hozzávalók: 2 kg csuka, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej fokhagyma, őrölt fekete bors, 2 teáskanál őrölt paprika, só, étolaj. Köret: 1 kg burgonya, 1 vöröshagyma, 1 lila hagyma, 2 kápia paprika, 1 csokor újhagyma, 3 sárgarépa, őrölt bors, só. Mártás: 1 nagyobb citrom, 1 vöröshagyma, 10 dkg vaj, fehér bors, só, víz, 2 dl főzőtejszín.

A halat sűrűn beirdaljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, két evőkanál olajjal elkeverjük. Sóval, borssal és a fokhagymás zsiradékkal a csukát kívül-belül alaposan átdörzsöljük. Három evőkanál étolajba beletesszük a fűszerpaprikát, ezzel is ízesítjük a csukánkat. A füstölt szalonnából vékony szeleteket vágunk, és az irdalásokba nyomkodjuk.

A halat félretesszük, előkészítjük az alapját, a zöldségeket. A krumplit, vöröshagymát, lila hagymát, újhagymát, kápia paprikát nagyobbakra, a sárgarépát kisebb darabokra vágjuk.

Egy nagyobb tepsi aljába beleszórjuk a színes zöldségeket. Megsózzuk, őrölt borssal megszórjuk, étolajjal meglocsoljuk, majd összeforgatjuk. A vajat rászeleteljük. Ekkor jöhet a tetejére a csuka. 280-300 fokra előfűtött kemencébe helyezzük, ebben kb. negyven perc alatt elkészül. Idő közben néhányszor nézzünk rá, nehogy a hal feje, vagy farka megégjen.

Közben elkészítjük a mártást. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd üvegesre pároljuk rajta a felkockázott vöröshagymát. Felöntjük két deci vízzel, sózzuk, fehér borsot szórunk rá, és a citrom kifacsart levével összeforraljuk. A tűzről levéve tejszínnel behabarjuk, és átszűrjük.