Zala kocka

Zala kocka

Hozzávalók: Főzött krém: 2 vanília puding, 6 dl víz, 8 tojás fehérje, 12 dkg porcukor, 12 dkg kristálycukor, 2 vaníliás cukor. Vajas krém: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaó.

Sárga piskóta: 3 tojás, 9 dkg liszt, 7,5 dkg cukor. Barna piskóta: 6 tojás, 16 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 15 dkg cukor. Díszítés: reszelt csokoládé.

Először a főzött krémet készítjük el. Egy tálba beleborítjuk a pudingport, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és hat deci vízzel elkeverjük. Kicsit állni hagyjuk.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákra nem lesz szükség, a fehérjéket a porcukorral habbá verjük.

A pudingot üvegesre főzzük, és hűlni hagyjuk. A meleg krémbe apránként forgatjuk bele a habot, majd az egészet addig főzzük, amíg megáll benne a kanál. Félretesszük hűlni.

A sárga piskótához az egész tojásokat felverjük, majd a cukorral habosra keverjük. Rászitáljuk a lisztet, összeforgatjuk. Sütőpapírral fedett lapon vékonyan elkenjük, majd 180 fokon tíz perc alatt megsütjük.

Közben a hat tojással barna piskótát készítünk. A tojásokat felverjük, cukorral habosra keverjük. A lisztbe beleszitáljuk a kakaót, és a piskóta alaphoz adjuk. Ezt a mennyiséget két sütőlapra elosztva kenjük el, majd egyenként megsütjük.

A piskótákat sütés után átfordítva, fólia alatt hagyjuk kihűlni.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, beledolgozzuk a kakaót, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet.

A piskótákról a fóliákat lehúzzuk, egymásra helyezzük, és leszélezzük.

Egy tálcára először egy barna lapot teszünk, erre kerül a krém harmada, majd következik a sárga lap, újabb adag krém, és a másik barna piskóta. Az egészet lezárjuk krémmel, majd késsel kijelöljük a kockákat.

Csokoládét reszelünk a tetejére, és kevés félretett krémből habrózsákat nyomunk a süteményekre.

Hideg helyen pihentetjük, majd felszeletelve kínáljuk.