Böllérmáj krumplival

Böllérmáj krumplival

Hozzávalók: (10 főre) 2 kg sertéslapocka, 1 kg zsírosabb tarja (dagadó), 1,5 kg abált belsőség (szív, nyelv, vese, tüdő, máj), só, 2 kg vöröshagyma, 50 dkg sertészsír.

A sertéshúsokat felkockázzuk, egy nagyobb lábasba feltesszük négy púpos evőkanál zsírral, kevés sóval. Felmelegítjük, és attól függően, hogy a hús mennyi levet enged, szükség szerint öntünk alá vizet. Addig főzzük, amíg elfővi a levét, és lepirul. Megsózzuk.

Közben az előzőleg fűszeres lében (babérlevél, bors, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika) megabált belsőségeket csíkokra vágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, és azt is felcsíkozzuk.

Amikor a hús már elfőtte a levét, teszünk még hozzá zsírt, majd amikor megsült, belepakoljuk az abált húsokat és a vöröshagymát is. Ezekkel együtt addig főzzük, amíg a hagyma is megpuhul.

Krumplival, vagy kenyérrel és savanyúsággal együtt tálaljuk.

A böllérmájat – úgy, ahogy régen is szokták – zsírban hosszú ideig eltarthatjuk, bármikor elővehetjük, és a szükséges mennyiséget felmelegítve fogyaszthatjuk.