Káposztával, mangalicaszalonnával rakott fácán tejfölösen
Hozzávalók: (10 főre) 3 fácán, 1,5 kg krumpli, 1,5 kg savanyú káposzta, só, őrölt feketebors, őrölt fűszerpaprika, 2 dl tejföl, sertészsír, 20 dkg füstölt szalonna.
A megtisztított fácánból először húslevest főzünk, a nemesebb részeket kiszedjük, ezt használjuk fel főételünk elkészítéséhez.
Egy nagyobb sütőedényt kizsírozunk. A krumplit karikákra vágva rápakoljuk, hogy ne égjen le az étel, teljesen beborítjuk az alját. Sózzuk, enyhén borsozzuk, káposztát teszünk rá, majd csíkokra vágott szalonnát. Erre kerül a fácán, amit szintén jól befűszerezünk sóval és borssal.
Újabb krumpliszeleteket vágunk, ebből készítünk takarót a húsokra. Befedjük káposztával, két kakastaréjra vágott szalonnaszelettel megkoronázzuk, és fedő alatt, 180 fokon másfél óráig sütjük.
Amikor lejárt az idő, a tejföl felét rákanalazzuk, majd pirosra sütjük az ételünket.
Tálalásnál ízlés szerint tehetünk még rá fűszerpaprikával kevert tejfölt.