Hússal töltött krumpli

Hússal töltött krumpli

Hozzávalók: 8 db nagyobb burgonya, 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg előfőzött rizs, só, 1 tojás, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál feketebors, 2 dl tejföl, 1 evőkanál sertészsír.

A krumplikat megtisztítjuk, tetejét és alját is levágjuk, hogy meg tudjanak állni a talpukon. A felső darabkákat félretesszük, ezek lesznek töltés után a kalapok. A belsejüket teáskanállal kivájjuk, lehetőség szerint minél nagyobbra, hogy legyen helye a tölteléknek.

Az így előkészített burgonyákat lábasba helyezzük, kicsit megsózzuk, az aljáról levágott és közepéből kiszedett krumpli darabkákat mellé tesszük, ez fogja sűríteni az ételünket.

A darált sertéshúshoz hozzáadjuk az előfőzött rizst, két teáskanál őrölt paprikát, egy tojást, két mokkáskanál sót, és őrölünk rá egy kevés feketeborsot is. Alaposan összekeverjük, és púposan megtöltjük vele a krumplikat. Befedjük a félretett kalapokkal.

Amennyiben marad a töltelékből, gombócokat készíthetünk belőle, és ezt is a lábasba tesszük.

Mártást készítünk hozzá. A sertészsírt felmelegítjük, a tűzről félrehúzva keverünk bele egy teáskanál őrölt paprikát, és két dl tejfölt. Rákanalazzuk a krumplira, majd az egészet felöntjük 3-4 dl vízzel. Lefedjük, és forrás után lassú tűzön, kb. húsz percig főzzük.