Törpeharcsa paprikás kapros-juhtúrós galuskával

Törpeharcsa paprikás kapros-juhtúrós galuskával

Hozzávalók: (6 főre) 1,5 kg előkészített törpeharcsa, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg többszínű paprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg gomba, 10 dkg sertészsír, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, őrölt paprika, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma. Nokedli: 15 dkg juhtúró, 3 tojás, 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 1 csokor kapor, só, kevés étolaj.

A kockákra vágott szalonnát egy serpenyőben kisütjük, a pörcöket kiszedjük. A törpeharcsákból nyolc darabot félreteszünk, a többit paprikás lisztben átforgatjuk, majd egy másik serpenyőben, forró zsírban kisütjük, és tálba szedjük.

A szalonna zsírjában csipetnyi sóval üvegesre pároljuk a kockákra vágott vöröshagymát. Közben a fokhagymát felaprítjuk, azt is hozzátesszük. Beledobunk egy egész fűszerpaprikát félbevágva, egy szeletelt paradicsomot. Egy kávéskanál őrölt köménnyel, őrölt feketeborssal, egy púpos fakanál őrölt paprikával fűszerezzük, majd felengedjük 3,5 deci vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. Ebbe az alaplébe pakoljuk a fűszerpaprika késsel kihúzott húsát, a félretett törpeharcsákat, és puhára főzzük benne. Amikor megfőtt, kiszedjük a gerincüket, és a húst az alappal együtt leturmixoljuk.

A paradicsomot, a gombát, a többszínű paprikákat felszeleteljük. Az alapba először a gombát és a paprikát főzzük negyed óráig, majd beletesszük a kisütött törpeharcsákat, a paradicsomot, és fedő alatt összefőzzük az egészet.

A tejfölt a liszttel elkeverjük, kevés főzőlével előmelegítve az ételt besűrítjük vele.

Galuskát készítünk hozzá. A tojást juhtúróval, a kétféle liszttel, sóval, és az aprított kaporral összekeverjük. Vizet forralunk, amibe kevés sót és étolajat teszünk. Ebbe deszkáról szaggatjuk ki a galuskát. Amikor megfőtt, leszűrjük, átöblítjük, kevés étolajjal összekeverve a harcsapaprikás mellé kínáljuk.