Túrós-meggyes „kőtt” rétes

Túrós-meggyes „kőtt” rétes

Hozzávalók: (3 gáztepsi réteshez) 1,5 kg liszt, 7,5 dl tej, 7,5 dkg élesztő, 5 evőkanál cukor, 5 tojás sárgája, 4 egész tojás, 30 db édesítőszer, 1,5 vaníliás cukor, 2 csipetnyi só. Töltelék: 1,5 kg túró, 25 dkg cukor, 5 tojás sárgája, 1,5 üveg magozott meggy (befőtt). A tésztára: 3 dl tejföl, fél deci tej, 3 púpos evőkanál zsír.

A tejet meglangyosítjuk az édesítőszerrel, a lisztet átszitáljuk, cukrot, vaníliás cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt, és a tojásokat is beletesszük.

A lisztben elkeverjük a sót, majd a felfutott élesztős keverékkel bedagasztjuk a tésztát. Jó alaposan, felfelé húzogatva kidolgozzuk. Amennyiben szükséges, lisztet, vagy tejet adhatunk hozzá, hogy megfelelő állagú anyagunk legyen. Lisztezett deszkán három cipót készítünk, ezeket palacsinta nagyságúra kinyújtjuk, megolajozzuk a tetejét, és letakarva, fél órán át, meleg helyen kelesztjük.

A tepsiket kikenjük zsírral.

A töltelékhez a túrót cukorral, és a tojások sárgájával összekeverjük.

A tejfölt tejjel kikeverjük.

A tésztát abroszon széthúzzuk. Két hosszanti oldalát levágjuk, amit átlós alakban a tésztára fektetünk. Olvasztott zsírral és tejföllel meglocsoljuk, túró tölteléket pötyögtetünk a tetejére, megszórjuk meggyel, két oldalról feltekerjük, tepsi hosszúságúra vágva beletesszük, zsírral lekenjük, és még ott is pihentetjük fél órát.

180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsül. Amikor kivesszük, azonnal megspricceljük vízzel, letakarjuk, és hagyjuk hűlni. Utána szeleteljük.