Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 dl langyos víz, só, 1 teáskanál cukor, 15 dkg tepertő alja, vagy apró tepertő.
A lisztet tálba borítjuk, közepébe fészket készítünk, kevés cukrot szórunk bele, rámorzsoljuk az élesztőt, és langyos vízzel felengedjük. Megvárjuk, míg megkel.
Amikor megmozdult, a többi langyos vízbe sót szórunk, és azzal jó alaposan kidagasztjuk. A simára kidolgozott tésztát lelisztezzük, majd letakarva fél óráig pihentetjük.
Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkán hat gombócot készítünk belőle, ezeket egyenként ujjnyi vastag, hosszú rudakra megsodorjuk.
A tepsit kizsírozzuk, abba belehelyezzük a tésztát.
Előmelegített sütőben, vagy kemencében megsütjük.
Kézzel széttördeljük, majd egy tálban forró vízzel leforrázzuk. Pár másodpercig állni hagyjuk, és azonnal szűrőkanállal kiszedjük, hogy ne ázzanak el.
Tepertő morzsát szórunk rá, azzal összerázogatjuk, majd tálaljuk.