Csanádpalota legényfogó levese
Hozzávalók: (5 főre) 50 dkg sertéslapocka, 2 vöröshagyma, sertészsír, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 kis zellergumó, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyem-és zellerzöld, tárkony, kapor, 2 dl 20%-os főzőtejszín, 2 dl tejföl, 1 citrom.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A megpucolt gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk.
A hagymát egy fakanálnyi zsírban feltesszük párolni.
Közben a húst kisebbekre kockázzuk, a gombát szeleteljük.
Az üvegessé változott hagymára rápakoljuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert. Ezekkel is sütjük pár percig, majd következik a zöldborsó, és a hús. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, tárkonnyal. Átpároljuk, majd amikor a hús kifehéredett, felöntjük két liter vízzel. Majdnem puhára főzzük.
Beleborítjuk a gombát, az apróra vágott zöldfűszereket.
A végén a tejföl és tejszín keverékét forró levessel átmelegítjük, és a lábasba borítjuk. Fél citrom levével ízesítjük, ha szükséges, a fűszereket pótoljuk, és már tálalhatjuk is a tartalmas levesünket.