Házi kenyér
Hozzávalók: öreg tészta: borsónyi (0,3 dkg élesztő),16 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál étolaj, víz. 50 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj.
A sütés előtti napon a hozzávalókból elkészítjük az öreg tésztát. Ezt szobahőmérsékleten, lefedve, másnapig állni hagyjuk.
A lisztet dagasztótálba borítjuk, hozzáadjuk az öreg tésztát, az élesztőt, az olajat, sót, és apránként annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta.
Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Amikor már hólyagos, tálba téve, letakarva egy órán át kelesztjük.
A megszaporodott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel széthúzzuk, két végét középre felhajtjuk, majd a végeire sarkot formázunk. Hosszában feltekerjük és zsírral kikent sütőformába helyezzük. Tetejét késsel bevágjuk, vízzel lekenjük, majd lefedve, előmelegített sütőben megsütjük.
Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.