Darált húsos lebbencsleves

Darált húsos lebbencsleves

Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 1 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 gerezd fokhagyma, fél evőkanál őrölt paprika, fél deci víz, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, csipetnyi majoranna, 4 közepes krumpli, pár szál zellerlevél, 15 dkg füstölt szalonna. A tésztához: 1 tojás, csipetnyi só, 20 dkg liszt.

A leves készítését megelőző napon begyúrjuk a tésztát. A tojást a lisztben csipetnyi sóval elkeverjük, és kemény tésztát készítünk belőle. Amennyiben szükséges, kevés vizet csepegtethetünk hozzá, hogy könnyebb legyen összeállítani. Ezt lisztezett deszkán a levestésztánál kicsit vastagabbra kisodorjuk. A nyújtófára feltekerve középen hosszában kettévágjuk, majd ezt is elfelezzük. Az így nyert csíkokat szétpakoljuk a gyúródeszkán, majd másnapig szárítjuk. Felhasználás előtt kisebb darabokra összetördeljük.

A füstölt szalonnát kisebb kockákra vágjuk, zsírját kisütjük, és átforgatjuk benne a lebbencset.

A vöröshagymát felaprítjuk, kevés zsíron lepirítjuk, a tűzről félrehúzva elkeverjük benne az őrölt paprikát, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a lángra visszahúzva beleforgatjuk a húst. Sóval, borssal, köménnyel, majorannával fűszerezzük, fél liter vízzel felöntjük, és elkezdjük főzni.

A krumplit megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A félig megfőtt levesbe beletesszük, majd hozzáadjuk a szalonnás lebbencset is. Újabb két liter vizet adunk hozzá, és készre főzzük.

A vége felé tegyük csak bele a zellerlevelet. Ezzel egyet rottyantunk rajta, és már tálalhatjuk is.