Galgahévízi lucskos káposzta
Hozzávalók: 1,5 kg káposzta, 1 egész csülök, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 10 dkg árpagyöngy, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tej, 10 dkg liszt.
A szalonnát, a fokhagymát és a vöröshagymát felkockázzuk. A szalonna zsírját kisütjük, megpároljuk benne a vöröshagymát. Közben a csülköt kisebb darabokra összevágjuk, majd a hagymás zsírba keverjük, és fehéredésig sütjük.
A káposztát négyfelé választjuk, torzsáját eltávolítjuk, a többit összeaprítjuk.
A megkapatott csülökre sót, borsot, köményt, babérlevelet és fokhagymát teszünk. Aláöntünk két deci vizet, és ebben egy órán át főzzük.
Amikor a hús megpuhult, rápakoljuk a káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és az egészet megfőzzük. Ezután szórjuk a tetejére az árpakását. Ezzel már nem szabad keverni, mert akkor a gersli leéghet az edény aljára.
Amikor a kása is megfőtt, tejben elkevert lisztes habarással besűrítjük. Amennyiben szükséges, még ízesítjük, és friss kenyérrel kínáljuk.