Árpagyöngyös hurka
Hozzávalók: Az abalébe: a sertés belsőségei (tüdő, szív, vese), fejhús, szalonna, bőrke, 4 babérlevél, 15 szem egész bors, 1 fej vöröshagyma, só. Másfél kg árpagyöngy, só, 2 babérlevél, a sertés vére, ízlés szerint majoránna, őrölt feketebors, kakukkfű. 4 fej vöröshagyma, sertészsír.
A húsokat nagy üstbe, forró vízbe tesszük, és ebben főzzük. Fűszerezzük babérlevéllel, egész borssal, 1 vöröshagymával, sóval. Egy órán át puhítjuk, majd lecsontozzuk, és a húst ledaráljuk.
Az árpagyöngyöt sós, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és többször is átöblítjük hideg vízben.
Négy fej vöröshagymát megtisztítunk, felkockázunk, és zsírban üvegesre párolunk.
A kihűlt árpagyöngyöt a darált húshoz keverjük. Beleöntjük a sertésvért, majd sóval, majoránnával, őrölt borssal, kakukkfűvel, és a párolt vöröshagymával fűszerezzük. Megtisztított sertés vékonybélbe töltjük, a végeit megkötjük, és abalében 10 percig főzzük. Kivesszük, és zsírozott tepsibe téve kisütjük.