Káposztás laska
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 teáskanál cukor, fél kg liszt, 1 tojás, sertészsír, másfél evőkanál étolaj, só. Töltelék: 1 kg káposzta, fél dl étolaj, őrölt feketebors, só, 1,5 dl tejföl. Tetejére 1 tojás, 1 evőkanál tejföl.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet kávéskanálnyi sóval, öt deka zsírral összemorzsoljuk, beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és kevés langyos, sós vízzel összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, az étolajat is beledolgozzuk, hogy ne legyen túl kemény.
A káposztát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd a levét kinyomjuk, és zsírban, vagy olajban megsütjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra kisodorjuk, amit tíz-tizenkét centis csíkokra felvágunk. Közepükbe jó gazdagon káposzta sorokat pakolunk, tetejüket tejföllel megpöttyözzük. A széleket egymásra hajtjuk, és a sorokat tíz centis szeletekre vágjuk.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, tetejüket tejfölös tojással átkenjük, majd előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük.