Sült derelye vörösboros aszalt szilvával

Sült derelye vörösboros aszalt szilvával

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 8 dkg margarin, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 2 dkg cukor, 5 dl tej, 5 evőkanál tejföl. Töltelék: 50 dkg aszalt szilva, 3 dl debrői cuvée bor, szegfűszeg, fahéj, vaníliás cukor. A sütéshez étolaj.

Az aszalt szilvát a fűszerekkel ízesített vörösborban megpároljuk, és hagyjuk kihűlni.

A lisztet dagasztótálba borítjuk, a tejet meglangyosítjuk. Két decit kiveszünk belőle, és ebben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztben szétmorzsoljuk a margarint a tojások sárgájával és teáskanálnyi sóval. Beleöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Hozzáadjuk a tejfölt, és annyi langyos tejet, hogy nem túl lágy fánktésztát kapjunk. Ezt a tálból kiborítva lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd lelisztezzük, és fél órán át kelni hagyjuk.

A megszaporodott tésztát két részre vágva kicipózzuk, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Hosszában kettéhajtva megjelöljük a közepét, majd az egyik oldalára kisebb evőkanálnyi töltelékeket halmozunk. Ráhajtjuk a másik oldalát. a közöket lenyomkodjuk, és derelyevágóval kiszaggatjuk.

Bő, jó meleg (de nem forró) olajban mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, kiszedjük, majd hűlni hagyjuk. Porcukorral megszórhatjuk.

A derelyéket ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.