Vadászleves dozmati módra
Hozzávalók: 40 dkg őzhús, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zellergumó, 1 szelet karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tv-paprika, 2 kicsi paradicsom, 30 dkg zsenge zöldborsó, 15 dkg vegyes erdei gomba, 1 fakanál sertészsír, 8 dkg lúdgége tészta, 4 dl tejszín, citromlé. Fűszerek: só, feketebors, őrölt kömény, lestyán, tárkony, 2 teáskanál házi darált paprika, 10 szem borókabogyó, 2 babérlevél, pár darab szárított vargánya.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, zsíron megpároljuk. Az őzhúst kisebb darabokra vágjuk, hogy gyorsabban megfőjön, a fokhagymát felaprítjuk.
A vadhúst a hagymával összesütjük, rátesszük a fokhagymát. Fűszerezzük kávéskanálnyi őrölt borssal és őrölt köménnyel, valamint egy teáskanál sóval. Fél deci vizet öntünk alá, majd fedő alatt elkezdjük főzni.
Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk a zöldségeket. Egy nagyobb fűszertartó kosárba belepakoljuk a babérlevelet, borókabogyót, szárított gombát és két kicsi paradicsomot.
Fél óra főzés után a levesbe tehetjük a felkockázott zöldségeket, az erdei gombákat, a zöldborsót, a fűszeres kosárkát, a házi készítésű darált paprikát, a tv-paprikát és a csokorba kötött petrezselyemzöldet. Felöntjük legalább egy liter vízzel, és fedő alatt további ¾ óráig főzzük. Idő közben ízlés szerint sózzuk.
Fél óra múlva kivesszük a zöldségeket, beleteszünk egy kávéskanálnyi tárkonyt, és a lúdgége tésztát. Amennyiben szükséges, a levét pótoljuk.
Amikor ez is megfőtt, kivesszük a fűszerkosarat, a paprikát, a petrezselymet, és lassan belecsurgatjuk a tejszínt.
Összeforraljuk, végül tálalásnál ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk a vadászleves ízét.