Hozzávalók: (10 főre): 1 egész megtisztított, feldarabolt házi tyúk, ½ karalábé, 4 petrezselyem, 8 sárgarépa, 1 zeller, 1 vöröshagyma, fél marék egészbors, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tv-paprika. Tészta: 30-40 dkg liszt, 2 tojás, kevés víz.
Bő, hideg vízbe feltesszük a tyúkhúst, és lassú tűzön felmelegítjük.
Közben a zöldségféléket megtisztítjuk, a nagyobbakat kisebb darabokra vágjuk.
Elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojásokkal és kevés vízzel deszkán összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, majd félretesszük szikkadni.
A leves habját szűrőkanállal leszedjük, és beletesszük a zöldségeket. Fűszerezzük egészborssal, két csapott evőkanál sóval, belehelyezzük az összekötött petrezselyemzöldet és a kicsumázott paprikát is. Két órán át, épp csak gyöngyözve főzzük.
A megszikkadt tésztát kis kockákra felvágjuk, majd forró, sós vízben kifőzzük.
Az elkészült levesből kiszedjük a húsokat és a zöldségeket. Kicsit állni hagyjuk, hogy a zavaros rész leüljön az aljára, ekkor a levest is kimeríthetjük.
Az asztalnál mindenki ízlése szerint fogyaszthat a levesből, tésztából, zöldségekből és főtt húsokból.