Savanyú krumplileves lapítottal

Savanyú krumplileves lapítottal

Hozzávalók: (6 főre) 5 közepes krumpli, 4 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, só, 2 szem szegfűbors, 1 liter tej, 4,5 dl tejföl. Lapított: 60 dkg fehérliszt, 20 dkg rétesliszt, 2 evőkanál kacsazsír, 1 teáskanál só, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 7-8 dl tej, a kenéshez kacsazsír és só.

A lisztet tálba szitáljuk, adunk hozzá kacsazsírt, sót. Az élesztőt cukorral, egy deci tejjel felfuttatjuk.

A krumplit a leveshez megtisztítjuk, kockákra vágjuk, vízzel felöntve félretesszük.

A megkelt élesztővel, és a többi langyos tejjel bedagasztjuk a tésztát. Amikor már szép simára kidolgoztuk, letakarjuk, és kelni hagyjuk.

A kockázott, leszűrt krumplit főzőedénybe pakoljuk. Teszünk rá babérlevelet, reszelt fokhagymát, szegfűborsot, őrölt feketeborsot, sót. Felöntjük tejjel, és néha átkeverve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor hőkiegyenlítéssel, tejföllel behabarjuk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt két cipóra szétválasztjuk. Ezeket egyenként kisodorjuk, kacsazsírral átkenjük, sóval megszórjuk. Az egyik hosszanti oldalát felhajtjuk, patkó alakot készítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ugyanígy a másik lapítottat is elkészítjük. Tetejüket is átkenjük kacsazsírral, megszórjuk sóval, majd jó tíz perces pihentetés után mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Kb. 30 perc alatt aranyló barnára sütjük, és szeletekre vágva a leves mellé kínáljuk.