Sparhelten főtt tárkonyos szarvasraguleves
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg szarvas lábszár, 6 petrezselyemgyökér, 8 sárgarépa, 1 zellergumó a zöldjével, só, őrölt feketebors, tárkony, 2 citrom, 3 dl főzőtejszín.
A szarvashúst kockákra vágjuk. Lehetőleg csont alaplében, ennek hiányában, vízben feltesszük főzni. Felforraljuk, és erős lángon rotyogtatjuk. Lehabozni nem szükséges. Addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul.
Közben a zöldségféléket megtisztítjuk. A petrezselymet és a sárgarépát karikákra vágjuk, a zellert egészben hagyjuk.
Félórányi főzés után a levesbe beleteszünk egy karikára vágott citromot, majd sóval, borssal ízesítve tovább főzzük.
Újabb fél óra múlva hozzáadhatjuk a zellert. A másik citromot elfelezzük, a levét az ételbe nyomjuk, és a citromokat is beletéve hagyjuk a húst puhulni.
Amikor már majdnem teljesen készre főtt, a zellert kiszedjük, és beleborítjuk a sárgarépát és petrezselymet is. Ezekkel együtt készre főzzük.
Tálalás előtt tejszínnel egyet forralunk rajta, és csak ekkor tesszük bele a tárkonyt. Pár perc múlva kínálhatjuk.