Egy tészta, négy étel

Egy tészta, négy étel: krumplilaska, szilvalekváros gombóc, túrós és mákos begyerő

Hozzávalók: 3 kg krumpli, só, 90 dkg liszt. Laska: házi disznózsír. Túrós begyerő: sertészsír, 50 dkg túró, só, rétesliszt. Mákos begyerő: 25 dkg darált mák, 25 dkg kristálycukor, sertészsír, rétesliszt. Gombóc: fél üveg szilvalekvár, 30 dkg búzadara, só, 2 fakanál sertészsír, 15 dkg kristálycukor.

Először a krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.

Ezután sózzuk, és az átszitált liszttel tésztát gyúrunk belőle. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy alakítható anyagot kapjunk. Ezt négyfelé választjuk.

Az első cipóból laskát készítünk. Lisztezett deszkán hengert formázunk belőle, ezt kb. 18 szeletre szétvágjuk, majd mindegyikből vékony palacsintát sodrunk. Mindkét oldalán forró vaslapon kisütjük, majd olvasztott zsírral átkenjük a tetejét. Tartalmas levesekhez, ragukhoz kiváló, de önmagában is finom.

A második tésztából túrós begyerőt készítünk. A tésztát egy centi vastagra kisodorjuk, két centi széles csíkokra vágjuk, ezekből rétesliszttel megszórva rudakat sodrunk, majd kicsi, két-háromcentis begyerőkre vágjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük, és olvasztott zsírral összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, majd túrót szórunk rá.

A mákos begyerő tésztáját ugyanígy készítjük el, csak tálalás előtt mákot és kristálycukrot hintünk rá.

A negyedik tésztát a gombóchoz két centi vastagra kisodorjuk, púpos teáskanálnyi tölteléket halmozunk rá egymástól kb. hét centi távolságra, majd a tésztát felhajtjuk, és pogácsaszaggatóval félkör alakú darabokat szúrunk ki belőle. Ezeket enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a búzadarát zsírban megpirítjuk, meleg vízzel felengedjük, megfőzzük, ezt szórjuk tálaláskor a gombócokra. Mindenki ízlés szerint, a tányérban tehet rá cukrot.