Zsiványpecsenye

Zsiványpecsenye

Hozzávalók: 1 kg csontos tarja, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, pár szál kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, szalonna bőre, 1,5 kg krumpli, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 2 dl vörösbor.

A füstölt szalonnát szeletekre, majd kakastaréjnak bevágjuk. Egy tepsi aljában elhelyezünk három szeletet és a bőrkéket.

A krumplit megtisztítjuk, vékonyabb karikákra vágjuk. A szalonnákra pakolunk egy sort, megsózzuk, pár darab vöröshagyma karikát teszünk rá. Borssal fűszerezzük, majd következik néhány szelet félkarikára vágott paradicsom, és a kés élével enyhén megpüfölt hússzelet. A húsokra sót, őrölt paprikát, őrölt feketeborsot szórunk. Teszünk még rá vöröshagyma és fokhagyma szeleteket, és karikákra vágott tv-paprikát is.

Újra burgonya következik, amit megsózunk, kakukkfűvel ízesítünk, végül rápakoljuk a megmaradt szalonna szeleteket is. Felöntjük vörösborral, lefedjük fóliával, és 210 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Amikor már érezzük az illatát, akkor levesszük 190 fokra. Másfél óra múlva leszedjük a fóliát, és 200-210 fokon színesre sütjük a pecsenyénket.

Nyáron salátát, télen savanyúságot kínálunk hozzá.