Hozzávalók: (1 sütőtepsi pogácsához) 25 dkg liszt, 10 dkg főtt, áttört bab, 10 dkg darált tepertő, 1 púpos evőkanál sertészsír, 2,5 dkg élesztő, 0,7 dl tejföl, 1 tojás, só, 20-25 babszem a díszítéshez, 1 tojás a kenéshez.
A lisztet tálba szórjuk, elkeverjük a sóval. A langyos tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk a tetejére, és megvárjuk, míg megkel.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, beleöntjük a kovászt, az áttört babot, egy tojást, és közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Amikor jól kidolgoztuk, lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd újra tálba tesszük, és húsz percig kelesztjük.
Kisodorjuk, és a darált tepertő egyharmad részével lekenjük. Négy oldalról hajtogatjuk, és újabb negyed órát állni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
Ezután kb. két centi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bevágjuk, kiszaggatjuk, felvert tojással átkenjük, és minden pogácsa tetejére egy-egy babszemet helyezünk.
A tepsiben is pihenhet egy kicsit, majd 180 fokon kb. negyed óra alatt készre sütjük.