Tejszínes csirkemell majonézes, almás céklasalátával
Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, 15 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg trappista sajt, só, 5 dl főzőtejszín, 1 evőkanál zsír. A salátához: 2 cékla, 2 evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 alma, 1 lilahagyma, 2 evőkanál tejföl, 2 dl majonéz.
A húst szeletekre vágjuk, a vastagabbakat enyhén kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat besózzuk. A tepsit kizsírozzuk, az alját meghintjük reszelt sajttal.
A tojásokat csipetnyi sóval felverjük. A hússzeleteket lisztben és tojásban átforgatjuk, szorosan egymás mellé, sütőformába helyezzük. A tetejét is gazdagon megszórjuk sajttal. Kézzel kicsit lenyomkodjuk, majd annyi tejszínt borítunk rá, hogy ellepje a húsokat.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép színesre sütjük.
A salátához a céklát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Sózott, cukrozott vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, tálba borítjuk, ecettel összekeverjük. Az almát és lilahagymát is megpucoljuk, kockákra vágva hozzáadjuk. Majonézzel, tejföllel összekeverjük. A legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
A megsült csirkét kivesszük, hűlni hagyjuk, utána szépen lehet szeletelni.
Céklasalátát kínálunk hozzá.