Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 kg burgonya, 1 tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál só, kevés víz. 18-20 szem szilva, 20 dkg kristálycukor, 1,5 dkg fahéj, 20 dkg sertészsír, 2,5 dl tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A fahéjat cukorral összekeverjük.
A megfőtt krumplin hagyunk egy kevés főzővizet, abban összetörjük, hogy jó krémes anyagot kapjunk. Langyosra hűtjük.
Amikor már lehet vele dolgozni, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sót, búzadarát, majd csupán annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett deszkán is átforgatjuk, kisodorjuk fél centi vastagra, és kockákra vágjuk.
A magozott, egész szilvákat a fahéjas cukorban jó alaposan átforgatjuk, juthat bőven a közepébe is. Egyet-egyet a tésztákra helyezünk, és jó gondosan becsomagolva gombócokat formázunk belőlük.
Ezeket lobogó forró vízben kifőzzük, majd egy kizsírozott tálba leszűrjük.
A többi zsírt serpenyőben felolvasztjuk, ebben a gombócokat néha átforgatva szép színesre pirítjuk.
A tejfölben elkeverjük a pirításból visszamaradt, meleg zsírt, valamint három evőkanál cukrot.
Tálalásnál a gombócok tetejét ezzel a zsírral öntözzük, és fahéjas cukrot is szórunk még rá.