Császármorzsa – Rumidum
Hozzávalók: 2 dl búzadara, 2 dl liszt, 3,5 dl tej, 3 tojás, 1,5 dl porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 3 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, a sütéshez 2 evőkanál zsír.
A tejet felforraljuk. A búzadarát és a lisztet tálba borítjuk, tejjel leforrázzuk, habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, sót, és a tojások sárgáját. Ráreszeljük a citromhéjat, majd az egészet alaposan kidolgozzuk.
A tojások fehérjét habbá verjük. Apránként, laza mozdulatokkal keverve azt is hozzáadjuk a masszához.
Egy nagyobb serpenyőben zsírt forrósítunk, beleöntjük a tésztát, és rászórjuk a mazsolát.
Lassú tűzön, időnként lapáttal átforgatva sütjük. Amikor az alja már elkezd pirulni, akkor két lapáttal kevergetve, kisebb darabokra széttörjük.
Ízlés szerint tálalhatjuk porcukorral megszórva, adhatunk mellé baracklekvárt, de az igazi Kaiserschmarn almapürével készül.
A császármorzsa (smarni) több néven ismert, de a „rumidum” elnevezés csak Mezőberényben használatos.