Édeskáposzta galambhússal

Édeskáposzta galambhússal – Sziszkraut

Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 2 fiatal galamb tisztított húsa, 3 db krumpli, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, só, egészkömény, 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt.

A galambhúst, amennyiben öregebb lenne, előfőzzük. Egy nagyobb fazék aljába helyezzük.

A káposztát négyfelé vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, majd az egészet vékony csíkokra szeleteljük. Ráhalmozzuk a galambhúsra. Két deci vizet öntünk alá, sóval, köménymaggal és apró kockákra vágott fokhagymával ízesítjük, majd fedő alatt félkészre főzzük.

Közben a krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és a főzelékbe tesszük.

A zsírban a lisztet lepirítjuk, és amikor minden készre főtt, a rántást az ételbe keverjük. Összeforraljuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy kellő sűrűségű legyen a káposztánk. Pár percig még rotyogtatjuk, majd tálaljuk.

Az édeskáposztát Mezőberényben nem csak galambbal, hanem csirkehússal is szokták készíteni.