Cigánka
Hozzávalók: 1 kg sertésmáj, 1 kg darált, fűszerezett kolbászhús, 30-40 dkg főtt (abált) szalonna, 4 db közepes vöröshagyma, só, őrölt feketebors, majoranna, őrölt paprika, 2 db tojás, sertésháló (hashártya).
A vöröshagymát felkockázzuk, az abált szalonnát és a sertésmájat kisebb darabokra vágjuk, majd ledaráljuk. Ezeket beleöntjük egy nagyobb tálba, ráütjük a tojásokat, ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, kevés őrölt paprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a kolbászhúst. Darált, fűszerekkel összegyúrt húsból is elkészíthetjük, de ugyanúgy vehetünk sütni való kolbászt, amit kiveszünk a bélből. Mindezt alaposan összegyúrjuk.
A sertéshártyát kiterítjük, egyik végébe gombócnyi adag húsmasszát helyezünk, befedjük hájjal, körbevágjuk, a széleit összenyomkodjuk.
Kizsírozott tepsibe tesszük, és szép pirosra sütjük.
Kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.