Berényi becsinált leves

Berényi becsinált leves

Hozzávalók: (40 főre) A pörkölthöz: 10 kg sertés lapocka, 1,5 kg sertészsír, 2 kg vöröshagyma, 10 dkg fokhagyma, ízlés szerint só, 8 dkg őrölt feketebors, 4 dkg őrölt kömény, 4 dkg egész kömény, 20 dkg őrölt paprika. A leveshez: 8 kg sertéscsont, 1 kg vöröshagyma, 2,5 kg sárgarépa, 2,5 kg petrezselyem, 1 marék babérlevél, 8 dkg egészbors, ízlés szerint só, ecet, 3 liter tejföl. A rántáshoz: 50 dkg zsír, 50 dkg liszt.

A pörkölthöz a vöröshagymát szálasra vágjuk, a húst kisebbekre daraboljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, félkarikákra aprítjuk.

Először feltesszük az alaplevet. Az üstbe húsz liter vizet öntünk, belepakoljuk a csontokat. Teszünk rá sót, egészborsot, babérlevelet, és a megtisztított, egész vöröshagymákat. Alágyújtunk, és elkezdjük főzni.

Egy másik üstbe, vagy bográcsba feltesszük a pörköltnek valót. Sertészsírban a feldarabolt vöröshagymát üvegesre pároljuk. Rászórjuk a kétféle köményt, ezzel kicsit sütjük, majd jöhet az őrölt paprika, a darált fokhagyma, a lapocka darabkák, ízlés szerint só. Időnként átkeverve puhulásig főzzük.

Közben elkészíthetjük a rántást. Egy lábasban a felhevített zsírban színesre pirítjuk a lisztet.

A kész alaplevet leszűrjük (ezért nem kell külön leszedni a habját), majd visszaöntjük az üstbe, a sárgarépával, petrezselyemmel további húsz percig főzzük. Rántással besűrítjük. A tejfölt apránként átmelegítjük néhány merőkanál forró lével, és azt is hozzáadjuk. Ízlés szerint ecettel savanyítjuk.

Berényi szokás szerint tálaljuk. Az edény aljába pörköltet teszünk, majd merítünk rá levest. A mezőberényiek becsinált levese egy tartalmas, ünnepi étel, amely mellé finom, friss kenyeret szoktak fogyasztani a helyiek.