Káposztás pity-puty

Káposztás pity-puty

Hozzávalók: (12 főre) 3 db első csülök, 1 kg sertés lapocka, 1,5 kg házi füstölt sonka csülök része, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg nagy szemű tarkabab, 6 nagy fej vöröshagyma, 2 púpos evőkanál sertészsír, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 7 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl száraz vörösbor.

Először felaprítjuk a húsokat, lehetőleg közel azonos nagyságú kockákra. Az első csülköt kicsontozzuk, de a csontját is félretesszük.

A vöröshagymát felaprítjuk.

A bogrács aljában megolvasztjuk a zsírt, és aranyló barnára pirítjuk benne a hagymát.

Közben az előzőleg beáztatott babot egy másik edényben feltesszük főzni.

Amikor a hagymánk már elérte a megfelelő színt és állapotot, beleborítjuk a csülköt a csonttal együtt, a füstölt sonkát és a lapockát is. Folytonosan kevergetve együtt pirítjuk. Pár perc múlva löttyintünk alá egy deci bort, és tovább pároljuk. Babérlevéllel, borssal összekeverve sütögetjük, amíg levet enged.

Hozzáadjuk az összevágott paprikát és paradicsomot, és ettől kezdve inkább rázogassuk, ne keverjük, nehogy szétroncsoljuk a húsokat.

Tízpercnyi sütögetés után beletehetjük az őrölt paprikát. Amikor a szaftban feloldódott, hozzáöntjük a megmaradt bort, és egy liter vizet.

Ezekkel együtt másfél órán át főzzük.

A puhára főtt babot a levéből kiszedjük, és az átkevert ételbe borítjuk. Ekkor adhatjuk hozzá a savanyú káposztát, és két decit a bab főzőlevéből.

Összerottyantjuk, és friss kenyérrel kínáljuk.