Mákos guba

Mákos guba

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj. Az öntethez: 2 dl forró víz, 3 evőkanál méz, 12 dkg porcukor, 20 dkg darált mák.

Egy deci langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a vajat, az élesztős tejet, és a többi langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát. Amikor szép simára kidolgoztuk letakarjuk, és egy órán át kelesztjük.

A megszaporodott tésztát lisztezett deszkán kisodorjuk, kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített tepsiben világosra sütjük. Ne süssük túl, amikor az alja már kezd színesedni, kivehetjük.

Egy nagyobb tálba beleborítjuk a gubát. Két deci vizet forralunk, belecsurgatunk három evőkanál mézet, és egy evőkanál porcukrot elkeverünk benne. Ezt a pogácsákra borítjuk, majd mákkal és porcukorral összekeverjük.