Kovászolt lekváros bukta

Kovászolt lekváros bukta

Hozzávalók: Alap kovász: 50 gramm (2 evőkanál) liszt, fél deci víz. A buktához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 9 dkg cukor, csipetnyi só, 20 dkg kovász, szilvalekvár a töltéshez. A tepsi előkészítéséhez, a bukták tetejére zsír, vagy vaj.

A kovászt a sütés előtt egy héttel kell elkezdeni előkészíteni. Az első napon a lisztből és a vízből kézzel kovász alapot keverünk, és azt tiszta edényben, szobahőmérsékleten egy napon át állni hagyjuk. Másnap kivesszük a felét és újra „beetetjük” ugyanannyi liszttel és vízzel. Ezt hét napon át megismételjük, a negyedik naptól napi két alkalommal.

A buktához a fél kiló lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a kovászt, a tojást, a cukrot, a tejet. Ezekből az alapanyagokból tésztát dagasztunk. Alaposan kidolgozzuk, letakarjuk, majd egy órán át kelesztjük.

A megszaporodott tésztát lisztezett deszkán kézzel óvatosan téglalap alakúra széthúzzuk, két oldalát a közepéig felhajtjuk, és alulról felfelé föltekerjük. Újabb egy óra kelesztés következik.

Ezután lisztezett deszkán kisodorjuk, téglalapokra felvágjuk. Egyenként kicsit még nagyobbra széthúzzuk, a tészta alsó felébe evőkanálnyi szilvalekvárt halmozunk. Feltekerjük, és zsírral kikent tepsibe helyezzük. Kicsit itt is állni hagyjuk, majd a tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. harminc percig sütjük.