Szittya ragu szalonnás, zöldbabos kölessel

Szittya ragu szalonnás zöldbabos kölessel

Hozzávalók: (8főre) 1,8 kg fiatal juh lapocka, 4 nagy vöröshagyma, 5 fej fokhagyma, 13 dkg füstölt szalonna, 20 dkg zöldbab, 25 dkg köles, só, 10 dkg sertészsír, kávéskanálnyi kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, 5 dkg liszt, étolaj, 1 dl fehérbor.

Legjobb hozzá a fiatal juh húsa, de akár sertés, vagy bivaly húsból is elkészíthető. A húst csíkokra vágjuk, a szalonnát szintén. Öt deka szalonnát egy fakanál zsíron felteszünk a tűzre, kisütjük, majd fél fej kockázott vöröshagymát rakunk hozzá. Megfonnyasztjuk, zsírjára sütjük. Rátesszük a csíkokra vágott húst, majd tovább pirítjuk. Amikor kifehéredik a hús, a fokhagyma 1/3 része következik, és a fűszerek. Itt a lényeg, hogy csak hagyományos fűszerek legyenek, mint a borsikafű, kakukkfű, rozmaring, só, egy kevés fehérbor, és így készre pároljuk. Amikor már majdnem kész, a többi fokhagymát is belekeverjük.

A köleshez egy evőkanál zsíron kevés csíkokra vágott szalonnát megsütünk, negyed vöröshagymát felkockázva megpárolunk benne. Ezen kicsit átmelegítjük a kölest, majd kétszeres mennyiségű vízzel készre főzzük.

A zöldbabhoz a maradék szalonnát zsíron kisütjük, ráborítjuk a babot, enyhén megsózzuk és az egészet kevés bor hozzáadásával megpároljuk.

A megmaradt vöröshagymát karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk, és három fakanálnyi forró zsírban szép pirosra sütjük.

Tálaláskor a kölesre rápakoljuk a zöldbabot, köré a ragut, a tetejére lisztbe forgatott, bő zsírban sült hagymakarikát halmozunk.