Káposztás, hurkás-kolbászos gőzgombóc

Káposztás hurkás-kolbászos gőzgombóc

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 3 vöröshagyma, 2 dl étolaj, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 szál füstölt kolbász, 1 szál hurka. Tészta: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, fél deci étolaj.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, zsiradékon megpároljuk. Őrölt paprikát szórunk rá, majd belepakoljuk az átmosott savanyú káposztát. Egy deci vízzel összemelegítjük, majd további hat deci vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Főzés közben az elpárolgott vizet pótoljuk.

Elkészítjük a gőzgombócot. A tejet meglangyosítjuk. Egy tálba cukrot, élesztőt teszünk, öntünk rá másfél deci langyos tejet, és megvárjuk, míg megkel. Ekkor ráborítjuk a lisztet. Adunk hozzá egy teáskanál sót, egy tojást, fél deci étolajat, és annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű tésztát kapjunk. Jó alaposan kidagasztjuk, mint a kalácsot. Lágy tésztát készítünk belőle. Letakarva fél órán át kelesztjük.

A kolbászt kb. nyolc centis darabokra vágjuk, és rápakoljuk a megfőtt káposztára. Tíz perc múlva ráhelyezhetjük a hurkát, majd további öt perc főzés után kanállal rászaggatjuk a kelt tésztát. Lefedjük, és fél óra alatt az étel gőzében készre főzzük.