Komasütemény

Komasütemény – Gvattrmannstuse

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál fűszeres fehérbor, 2 dl tejföl, 2 dl aludttej, 4 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor. Krém: 4 tojás fehérje, 30 dkg porcukor. A sütéshez étolaj. Tálaláshoz lekvár, fahéjas porcukor.

Egy deci langyos aludttejbe beleszórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

A lisztbe kávéskanálnyi sót szórunk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a fehérbort, a felfutott élesztőt, és annyi langyos aludttejet, hogy laza, de nem túl lágy tésztát kapjunk. Amikor szép simára kidolgoztuk, letakarjuk, és öt percig pihentetjük.

Közben az olajat, vagy zsírt felmelegítjük.

A kissé megpihent tésztát átgyúrjuk, öt részre szétválasztjuk, egyenként kigombócozzuk. Lisztezett deszkán kör alakúra sodorjuk, majd derelyevágóval hat tortacikkre szabjuk. Kicsit kézzel is meghúzzuk a háromszög alakú tésztákat, feltekerjük a sütővasra. Pertlivel rögzítjük, hogy sütés közben ne essen le a tészta. Forró zsiradékba süllyesztve kb. egy perc alatt, egyenként kisütjük. A szép színes süteményekről az anyagot letekerjük, tálra rakjuk, majd vaníliás, ill. fahéjas porcukorban megforgatjuk.

Közepét tölthetjük is. Négy tojás fehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük, ezt helyezzük be kiskanállal a sütemények mélyedésébe.

Ugyanebből a tésztából más formát is készíthetünk. Hólabda formával kerek süteményt, vagy a kerekre sodort tésztából négy részt vágva, közepüket derelyevágóval beszabva „kiskertajtót”.