Dobos sütemény

Dobos sütemény

Hozzávalók: (1 nagy sütőtepsihez) 60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg sertészsír, 1 tojás, 1 csomag szalalkáli, 2,5 dl tej. Karamell: 90 dkg cukor, 5 dl tej. Habarék: 25 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej.

A lisztet, cukrot, zsírt, tojást és szalalkálit annyi tejjel állítjuk össze, hogy jól gyúrható, könnyen alakítható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, gyúródeszkán is átforgatjuk, öt részre vágjuk, majd ezeket egyenként kicipózzuk. Negyed órát pihentetjük.

A tésztákat sütőforma nagyságúra kisodorjuk, és a lapokat egymás után, 160 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt halvány barnára megsütjük.

A habaráshoz a tejet a liszttel és a tojásokkal simára keverjük.

A karamellhez a cukrot lábasban, lassú tűzön felolvasztjuk. Ekkor apránként tejjel felengedjük, és addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad.

A habarást szűrőkanálon keresztül engedjük bele. Türelmesen, addig főzzük, amíg jó sűrű lesz, hogy ne folyjon ki a lapok közül.

Még forrón megtöltjük vele a süteményt, és másnapig hűtőszekrénybe tesszük.

Tetejét meg lehet szórni porcukorral, de cukormázat is készíthetünk rá, azonban ezek nélkül is nagyon finom. Szeletekre vágva kínáljuk.