Kakastaréj édesburgonyával

Kakastaréj édesburgonyával

Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, 10 szelet sonka, 10 szelet füstölt tarja, 10 szelet szalonna, 10 szelet paprikás szalámi, 10 szelet sajt, só, 3 lila hagyma, 1 édesburgonya, 1 tv-paprika (vagy kápia paprika), étolaj. Köret: 2 nagy édesburgonya, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, pecsenyezsír.

Az egész karajt úgy szeleteljük fel, hogy az alját nem vágjuk át. Ezeket kicsit megklopfoljuk, hogy vékonyabb, nagyobb húsokat kapjunk, majd enyhén átsózzuk.

A lila hagymát és édesburgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.

A töltésnél figyeljünk a színekre: a sonka, tarja és szalonna szeletek közé pakoljuk a sajtot, édesburgonyát, lila hagymát, paprikás szalámit. Már sütés előtt is látszik a forma, amiről a nevét kapta: kakastaréj.

Egy éppen megfelelő méretű tűzálló tálat kevés étolajjal kikenünk, ebbe emeljük bele a töltött karajt. Tetejére csíkokra vágott paprikát helyezünk, olajjal meglocsoljuk, majd fólia alatt 150 fokon egy órát sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, és addig sütjük, míg aranyló színe lesz.

Melegen nem lehet szeletelni, ezért hagyjuk kihűlni. Akkor hosszában vékony csíkokat vághatunk belőle, ez szép formát és színeket ad ki, ami hidegtálakon is nagyon jól mutat.

A karaj köretéhez az édesburgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és a hús leöntött pecsenyelevében megpároljuk. Ezt kínáljuk a kakastaréjhoz.