Gölődin leves
Hozzávalók: 2 teáskanál őrölt paprika, 1 fakanál sertészsír, 1 vöröshagyma, fél deci paradicsomlé, só, őrölt bors, 1 szál zellerzöld, petrezselyemzöld. Gölődin: 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, só.
A krumplit megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük vízzel majd egy teáskanál sóval ízesítve puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük róla a levet, a krumplit finomra törjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután lisztet gyúrunk bele, és lisztes kézzel diónyi gombócokat készítünk belőle.
A leveshez a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, kevés zsíron üvegesre pároljuk. Két evőkanál vizet öntünk rá, hogy szétfőjön a hagyma az ételben. Őrölt paprikát szórunk bele, majd felengedjük a krumpli főzőlevével. Kipótoljuk még vízzel, sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, paradicsomlevet öntünk rá, és zellerlevelet dobunk bele. Felforraljuk, beletesszük a gombócokat is. Amikor megfőttek, tálalhatjuk, vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.